ЗАБОЛЯВАНИЯ НА БРОНХО-БЕЛОДРОБНАТА СИСТЕМА

Бронхити- остри и хронични възпалителни заболявания на лигавицата на бронхите, от инфекциозни и неинфекциозни причинители. Най-честата причина са вирусните инфекции – грип, парагрип, риновируси, аденовируси. Често вирусната инфекция се последва от вторична бактериална инфекция, причинена от пневмококи, стрептококи, стафилококи и др. Роля играят и някои физични фактори (студ, влага, горещ въздух), химични фактори (серни газове, азотен окис), запрашаване на въздуха. Предразполагащи фактори са тютюнопушенето, инфекции на горните дихателни пътища (ринити, фарингити), при които възпалението слиза към трахеята и бронхите. Започва остро, като инфекцията от горните дихателни пътища слиза към бронхите. Протича с повишена температура, намален апетит и обща отпадналост. Кашлицата първоначално е суха, дразнеща, а по-късно става влажна. Диагнозата се поставя въз основа на анамнеза, данните от прегледа, изследване на кръвта, носогърлен секрет и хода на заболяването.

Лечението на острия бронхит в детска възраст се осъществява предимно в домашна обстановка, под лекарски контрол, от специалист по детски болести и детски пулмолог.

Най-честото усложнение при деца до 2 год. е бронхиолита. Възможно е развитието на пневмония и по -рядко бронхиектазии и хронифициране на острите възпалителни промени. Профилактика: Закаляващи процедури, спиране на тютюнопушенето, своевременно лечение на инфекции на горните дихателни пътища (ринити, фарингити).

назад