ЗАБОЛЯВАНИЯ НА БРОНХО-БЕЛОДРОБНАТА СИСТЕМА

Плеврата представлява серозна ципа, която покрива белия дроб и гръдната стена. Състои се от два листа между, които се образува плевралната кухина.

Плеврит. Плевритът представлява възпаление на плеврата, при което между двата й слоя се образува излив-ексудат. Причинителите са много, но в детска възраст важна е ролята на стрептококи, туберкулозния бактерии, вируси и други системни болести. По клинично протичане са най-общо фибринозни (сухи) и ексудативни. При сух плеврит между двата слоя на плеврата не се образува ексудат- излив, а се отлага фибрин под формата на мрежовиден налеп. Водещо в клиниката е болка в областта на гръдния кош, обикновено засилваща се при вдишване. Суха дразнеща кашлица, трудно повлияваща се от симптоматични средства. Различно изразена интоксикация, температура. Болката в някой случай е толкова силна, че води до повърхностно дишане и защитно положение на тялото. Може да е локализирана или да се разпространява към мишницата или гърба.

Плевралният излив най-често е усложнение на болестен процес в организма. По-рядко той се предизвиква от директно засягане на плеврата от травми, тумор /мезотелиом и други/. Най-често плеврален излив-ексудат се наблюдава при възпаление - туберкулоза, вирусно или бактериално-нетуберкулозно възпаление на белите дробове и плеврата.

Характерно оплакване е болката в гръдния кош. Тя се изявява като бодеж, усилва се при вдишване и е придружена от кашлица и хълцане. При натрупване на по-голямо количество между двата плеврални слоя се появява и задух.

Гноен плеврит /емпием на плеврата/ Гнойният плеврит протича остро и хронично. Острият гноен плеврит се дължи на пневмония, бронхиектазии или абсцес на белия дроб. Той се характеризира с повишена температура до 40 градуса С, с бързо набиране на гной в плевралната кухина /между двата плеврални слоя, склонност към пробив и образуване на фистула през гръдната стена навън.

Тумори на плеврата. Мезотелиомът представлява първичен злокачествен тумор на плеврата. Той бързо нараства и се развива по цялата плевра и в белите дробове и близките лимфни възли. В плевралната кухина бързо се набира кръвениста течност.

Доброкачествените тумори на плеврата /липоми, фиброми, ангиоми и други/ се срещат рядко и дават признаци на притискане само когато нарастват значително. Вторични злокачествени тумори /метастази/ в плеврата рядко се развиват, обикновено при злокачествени тумори на бронхите и белите дробове.


назад