ЗАБОЛЯВАНИЯ НА БРОНХО-БЕЛОДРОБНАТА СИСТЕМА

Пневмония. Пневмонията представлява възпалително заболяване на белите дробове. Възпалителният процес засяга различен по големина участък на белия дроб - цял лоб, цял или няколко сегмента, отделни лобули. В зависимост от това пневмонията бива лобарна, сегментна, лобуларна. Болестта се причинява от различни фактори - вируси, бактерии, гъбички /т.н. инфекциозна пневмония/. Различни химически и физични агенти също могат да причинят пневмония при вдишване в газообразно състояние. В някои случаи пневмонията се предизвиква от лъчево въздействие. Причинителите на пневмонията попадат в белите дробове по различни пътища:
1. Въздушно-капков път. При общуване чрез пръски от слюнка и въздушни мехурчета, които съдържат причинителя и инфекцията се предава от болен на здрав;
2. Вдишване на собствен секрет от носоглътката, съдържащ бактериален или вирусен материал;
3. Кръвен път. Настъпва проникване на бактериален или вирусен причинител от кръвта в белите дробове /при нараняване, операция/.
Бактериална пневмония. Бактериалната пневмония се причинява от болестотворни микроорганизми, попаднали в белите дробове. Инфекциозните причинители проникват в белите дробове най - често по въздушно - капков път, т. е. когато човек вдишва въздух заразен с вируси или бактерии, отделяни от болен при неговото кихане, кашляне, храчене. Най-честите видове бактерии, които причиняват пневмония, са пневмококи, стрептококи, стафилококи, клебсиела и други. Бактериите се намират в носоглътката на човека. За възникване на пневмония е необходимо човек да вдиша /аспирира/ секрет от назофаринкса /носоглътката/, съдържащ бактерии. Проникналите в белите дробове бактерии бързо причиняват възпаление. Пневмонии се развиват по всяко време на годината, но експлозивно зачестяват през студените месеци. Тогава пребиваването на много хора в затворени, непроветрени помещения се увеличава и заразяването от болните се улеснява. Предразполагащ фактор е и простудяването на организма. Пневмониите много често се развиват като усложнение след грип, други остри вирусни инфекции или нелекувани инфекции на горните дихателни пътища.
Главните симптоми са кашлица, храчки, температура, обща отпадналост, задух и бодежи. Изразеността на отделните симптоми може да варира твърде много. Обикновено заболяването започва остро с висока температура и нарушено общо състояние. При крупозна пневмония често има начално втрисане и ако не се провежда лечение, високата температура се задържа без колебания в продължение на няколко дни. Често се появяват бодежи в гръдния кош. Отначало кашлицата е суха, дразнеща и дълбока, а след няколко дни става влажна, като се отделят гъсти слузно-гнойни, гнойни или леко кървави храчки. При крупозна пневмония храчките могат да бъдат ръждиви. Състоянието на болните е тежко, кожата е изпотена, лицето зачервено или бледо с лека цианоза, езикът обложен, често по устните или носа има херпес. Дишането е затруднено, повърхностно, ускорено и ноздрено. При подобрение температурата се нормализира, кашлицата и храчките постепенно намаляват и изчезват и болните за кратко време /до един месец/ се възстановяват напълно. По-тежко протича пневмонията, причинена от стафилококи или гъбички, както и пневмонията при усложнени инфекциозни заболявания. Профилактиката се състои в избягване или отстраняване на причините и предразполагащите фактори - усложнения при инфекциозни болести, контакти с лица, болни от възпалителни процеси в носоглътката, провеждане на закалителни процедури.
Вирусна пневмония. Проникването на вируси в дихателните пътища се осъществява по въздушно-капков път. Вирусната инфекция е най-честа през зимните месеци, като тяхно най-тежко усложнение е вирусната пневмония. По-честа е грипната пневмония. Тя се развива бързо и протича с висока телесна температура, задух, кашлица с отделяне на храчки. Характерно е общо неразположение- разностранни мускулни и ставни болки, главоболие, изразена адинамия. Съчетава се с възпаление на горните дихателни пътища. Профилактиката се състои в прилагане по показание - на противогрипна ваксина, строга изолация на болните, предаващи инфекция по въздушно-капков път и ранно лечение на настъпила вирусна инфекция.
Атипична пневмония Причинява се от микоплазма , хламидия, пневмофила. Имат следните характерни особености: фебрилитет без втрисане; суха, дразнеща, дълбока кашлица; незначителни физикални изменения; липса или незначителна левкоцитоза, лимфоцитоза, заангажиране на хилусите, ивицести повлекла, слаби дребнопетнисти сенки.
Пневмонията е сериозно възпалително заболяване, което ако не се лекува своевременно и правилно може да доведе до тежки усложнения, даже да завърши и със смърт.
За правилната и точна диагноза - ПНЕВМОНИЯ са необходими минимум: кръвна картина, рентгенова снимка на белите дробове и преглед от лекар специалист по белодробни болести (пулмолог); в детска възраст- детски пулмолог.
Профилактиката се състои в своевременно ефективно лечение на острите възпалителни заболявания на белите дробове, избягване на вредни и предразполагащи фактори, които хронифицират заболяванията на дихателната система, включително тютюнопушене, простуда, влага, запрашен и замърсен въздух. Препоръчват се закалителни процедури и климато-санаториално лечение след преболедуване от остра инфекция на дихателната система.Лечението зависи от вида, тежеста, наличието или липсата на друго съпътствуващо заболяване, възрастта на болния и много други фактори. За това не предприемайте самолечение! Консултирайте се със специалист по белодробни болести!

назад